Waarom het goed is geregeld vrij te nemen (en meer te doen van wat je graag doet!)

Heb jij tijdens deze vakantieperiode ook allemaal nieuwe ideeën opgedaan? Ik wel iig! Na heerlijk ontspannen in Frankrijk en vaak uitwaaien op de stranden in Nederland, ben ik weer helemaal fris terug.

Vaak hebben ondernemers, en vooral sociaal ondernemers, moeite om voldoende rust te nemen. Er is geen tijd, want druk druk druk druk, er ligt altijd wel iets op de plank om te doen; van je administratie tot de acquisitie. Nog even ‘s avonds die offerte schrijven of in het weekend je emails afhandelen. Zo blijf je paraat staan. Maar door geregeld vrij te nemen zal je merken dat je ook productiever wordt. Je hersens vinden het namelijk juist heel fijn als je geregeld rust neemt, dan gaan zij voor je aan het werk!

Het defaultnetwerk van je brein
Juist in periodes van rust zijn je hersenen aan het werk om nieuwe verbanden te leggen en problemen op te lossen: het zogenaamde ‘defaultnetwerk’ van ons brein. Probeer daarom tussendoor structureel wat aan mind-wandering -bewust ontspannen- te doen, zoals een wandeling, meditatie, gamen, sporten, de afwas en af en toe bewust een dag vrij te nemen etc. Je zal zien dat je dan juist effectiever wordt en tot meer oplossingen komt!  ???

Tijdens werk zijn we gefocust op onze taken, op die momenten staat ons defaultnetwerk ‘niet aan’. We focussen ons, voeren uit en nemen veel nieuwe informatie op. Op het moment dat we rust nemen gaat het defaultnetwerk ‘aan’ en worden in onze rustfase die pakketjes aan informatie opgeruimd en kunnen verschillende pakketjes met elkaar gecombineerd worden. Zo gaan er vele gedachtes door ons heen. En net als je dan in die rust zit, als je onder de douche staat, in het park loopt of een duik in de zee neemt, komt ineens “Plop” DE oplossing naar boven. De juiste pakketjes zijn aan elkaar gekoppeld.

Gestructureerd veel leuke dingen doen
Niet alleen jezelf af en toe rust gunnen, het loont ook als je verschillende soorten dingen doet die je leuk vindt. En het liefst ook die periodes van vrijheid inbouwt in je dagelijkse of wekelijkse routine. Het helpt dan natuurlijk niet als je jezelf ‘verplicht’ in die tijd op iets zinnigs te komen. Juist even alles loslaten en je focussen op iets anders werkt. Doordat je variatie aanbrengt in de bezigheden, krijg je ook vanuit meer kanten nieuwe invalshoeken waar je brein uit kan putten. Ideeën willen stromen en botsen op en met elkaar, zich opnieuw combineren.

Enkele concrete voorbeelden zijn:
– Bezoek geregeld lezingen die zowel over je vakgebied gaan als die daar zijdelings op aan sluiten.
– Ga een paar dagen hiken in de natuur.
– Maak dagelijks een wandeling tijdens je werk.
– Doe een powernap in de middag van ongeveer 20 minuten.
– Jezelf trakteren op een kopje koffie in het cafe om de hoek.
– Bedenk een spelletje met je collega of voor je klant binnen je vakgebied.

Work hard, play hard 
Des te drukker je het hebt, des te belangrijker rust is voor je. Ik las een keer in een stuk over Boeddhisme en meditatie de volgende uitspraak waarvan ze zeiden dat het een oude wijsheid was: “Het is goed om elke dag 20 minuten te mediteren. Behalve als je het druk hebt. Dan raden we een uur aan.” Ik kan me wel in dat principe vinden.

Vooral voor ondernemers die bewust bezig willen zijn (sociaal ondernemers) is mijn advies: doe meer van wat je leuk vindt. Maak een lijstje en plan leuke dingen voor jezelf in, ook tijdens kantooruren. Zo hou je jezelf gemotiveerd, vrolijk, vol energie en blijf je op goede ideeën komen. En wissel intense ‘brainstormsessies’ en hard nadenken af met vrijheid. Geef jezelf de kans ideeën diep te laten indalen en tot nieuwe inzichten te komen!

Heb jij nu door al dat rusten nieuwe ideeën opgedaan? En wil je jouw idee ook van de grond krijgen, maar nog een laatste zetje nodig? Schroom dan niet om te bellen en doe echt iets met je plan! ??Via een persoonlijk plan van aanpak bepaal je de doelen en stappen die bij jouw ambities passen.

 

gebruikte bronnen zijn o.a.:
– Briljante ideeën: hoe kom je erop? – Steven Johnson
– Rust in uitvoering. Meer voor elkaar krijgen door minder te werken – Alex Soojung-Kim Pang

 

Lees ook:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.