Wilt u juist delen?
Strenge bescherming van uw werk is wellicht helemaal niet voor u weggelegd. Het past niet bij uw businessplan of bij uw visie. Wellicht heeft u te maken met een initiatief op het gebied van crowdsourcing of de deeleconomie. Het recht geeft ook de mogelijkheid tot delen, met juridische raamwerken voor open concepten.
Is delen gunstig?
Delen biedt hele andere kansen voor uw zaak. Zoals bekendheid genereren of samen met anderen uw product verbeteren. Delen brengt ook risico’s met zich mee. Want waar ligt de grens en wie zijn er allemaal rechthebbende van het eindwerk?
Ook kunt u als bedrijf ervoor kiezen niet zelf te delen, maar wel werken te gebruiken die anderen aangeboden hebben om te delen.
Hoe te delen?
Een voorbeeld om werken te delen is via het auteursrecht. Delen gaat niet door te zeggen dat er geen auteursrecht rust op uw werk, of door afwezigheid van een © teken. Het is wettelijk namelijk niet mogelijk afstand te doen van uw auteursrecht. En ook werken waar geen © teken bij staan, kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn. Om werken te kunnen delen, onbeperkt of onder bepaalde voorwaarden, moeten er afspraken gemaakt worden: licenties. Buiten het auteursrecht gelden er andere manieren om delen mogelijk te maken. Denk aan speciale afspraken qua verzekering bij autodeelplatforms, of inboedelverzekering voor de woningen via Airbnb. Dit zijn op maat gemaakte juridische raamwerken voor dat soort platforms.