Hoe video en goed beeld een crowdfunding campagne een boost geven


Geen beeld , geen story.

Wist je dat zonder beeldmateriaal veel campagnes niet worden opgemerkt of minder gedeeld? Een goede video bij crowdfunding werkt echt in je voordeel. Campagnes met een goede video hebben op Kickstarter bijvoorbeeld 50% kans op succesvolle financiering ten opzichte van 30% kans op succes als je geen video hebt. Daar zit dus 20% verschil tussen. En volgens andere statistieken zijn de percentages soms nog hoger: GoGetFunding spreekt van 105% meer kans met video ten opzichte van geen video, en Indiegogo zelfs van 114% meer kans.

Ook blijkt uit de ‘gewone’ marketing-onderzoeken dat film voor meer omzet lijkt te zorgen. Mensen die bereid zijn om je film te bekijken zijn ook sneller geneigd te kopen.

De eerste 15 seconden zijn erg belangrijk.

In deze tijd moet je direct de aandacht van de kijker grijpen en hopen dat ze niet wegklikken. Begin sterk, eindig sterk.

Duur video

De meeste videos duren tussen de 1 en 3 minuten. Na de 3 minuten wordt de spanningsboog voor mensen wel heel lang. Probeer zelfs liever rond de 2 dan 3 min. aan te houden.

High-tech video?

De video hoeft helemaal niet ingewikkeld of perfect te zijn! Belangrijk is je boodschap en het overbrengen daarvan. Maar verder is tegenwoordig een filmpje maken met een mobiele telefoon zo gedaan, zijn er plekken waar je (goedkoop) camera’s kunt lenen of schakel je de hulp in van een video-productie bedrijf .

Laat de kwaliteit van je video aansluiten bij je project. Een grote technische campagne met een stuntelige video zal geen goede indruk achter laten. En een campagne voor een goed doel met een heel gelikt en duur uitziende video zal ook niet veel vertrouwen doen opwekken.

Je kan de kwaliteit altijd wat verbloemen door bijvoorbeeld humor of met een heel persoonlijke boodschap of simpelweg door de simpele kracht van je boodschap. Goed geluid en verzorgde indruk is overigens altijd een must!

Moet je zelf in de video? Niet per se!

Je hoeft niet zelf in je video aan bod te komen. Veel mensen vinden dat bij crowdfunding wel prettig, omdat het om de ondernemer achter de projecten gaat. De kracht is de authenticiteit, de echtheid. Maar bij het lanceren van nieuwe producten wordt dat soms helemaal niet gedaan. De focus is dan op het product en in de tekst komt het team aan bod. Belangrijkst is dat je doet waar jij je goed bij voelt!

Recht in de camera

Als je op beeld komt, kijk de kijker dan aan. Maak ‘oogcontact’. Toon expressie in je gezicht, in je stem; toon je enthousiasme en drive voor het project.

Rechten

In je beeldkeuze mag je geen afbeeldingen en filmpjes van iemand anders gebruiken zonder toestemming, in verband met het auteursrecht. Het is daarom van belang dat je materiaal gebruikt dat of van jou is of waar je toestemming voor hebt. Dat geldt ook voor de mensen die je op beeld hebt, in verband met het portretrecht.

Geniet!

Geniet van het maken van je filmpje. Je project krijgt steeds meer body en nu is het alleen nog maar een kwestie van lanceren en echt beginnen.

Veelgestelde vraag: Kan je ook zonder video?

De vraag die wel eens gesteld wordt is: hoe belangrijk is een video nu eigenlijk?
Een crowdfundingfilmpje is belangrijk, maar het is niet noodzakelijk. Een pakkende afbeelding kan ook goed zijn werk doen. Gemiddeld genomen slaagt een campagne met een video sneller, maar zeker bij donatie-projecten zijn er genoeg campagnes zonder.

Video is belangrijk voor nieuwe producten en diensten, groepsprojecten, games en kunstprojecten. Zoals je hierboven al zag, vergroot een video je slagingskansen, maar er zijn ook genoeg succesvolle campagnes zonder video.

Zo heeft bijna niemand op het donatieplatform GoFundMe een video, en toch wordt daar veel geld opgehaald. De foto en een goed verhaal is dan genoeg. Ook op investeringsplatforms is de video niet het belangrijkste, maar kunnen eerdere projecten en de financiële vooruitzichten doorslaggevend zijn.

Marketingtechnisch, en zeker als je na je project door wilt groeien als bedrijf, is een video wel aan te raden. Wil jij ook doorgroeien na je campagne of heb je vragen over je project? Leg dan je vraag voor of bel 020 752 9182 .

PS. In onze trainingen krijg je een cursusboek met handige templates en meer informatie erbij!

 

Lees ook:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *